top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

Сънят на бебето от 6 до 9 месеца

В статията ще прочетете за важните промени, които се случват с бебето на възраст между 6 и 9 месеца - както ментални, така и физически. Ще се запознаете с оптималния режим за него и ще знаете как да му помогнете да премине през прехода от 3 на 2 дремки за деня без да се преуморява. Ще си обясните защо изведнъж бебето ви става по-капризно и изискващо вашето внимание и ще научите полезни трикове, с които да му помогнете да спи добре и да не формира нови силни асоциации за заспиване.


Емоционалната страна на периода


В статията ми за съня на бебето между 4 и 6 месеца разказах за основните психологически аспекти от развитието на бебето на 6-месечна възраст. Това е период на зараждаща се силна привързаност; период на трудни раздели и резки промени в настроението. 6-месечното бебе знае, че не спирате да съществувате след като изчезнете от погледа му, но когато това е съпътствано от липса на двигателни умения, с които то само да ви потърси и настигне, единственото решение за него е да плаче, за да ви върне обратно. Появява се срамът от непознати хора и ако досега сте можели да оставите детето за няколко минути или пък час, два в ръцете на друг човек, сега това може да е немислимо за вас. Обикновено този период трае около 3- 4 седмици, но като всеки друг такъв емоционален етап, неговата продължителност зависи и от реакциите на околните. Ако детето не се чувства достатъчно сигурно и ако не бъде подкрепено в това да изгради стабилна, позитивна и надеждна връзка с възрастния, периодът може да се задълбочи и да се проточи във времето.


Обикновено тези скокове в растежа и бурни емоционални периоди засягат и съня. Нормално е детето да е малко по-неспокойно при заспиването и да търси повече внимание от вас. Очаква се то да проверява по няколко пъти дали сте около него, ако заспива с помощ от ваша страна или само с присъствие. Ако пък вече има умението да заспива самостоятелно, това може да продължи по същия начин, но с повече внимание и игри преди сън, както и със затвърждаване на това, че вие сте на разположение, когато то има нужда от вас. Можете да си позволите да се върнете крачка назад в процеса и да оставате малко по-дълго до бебето, докато се отпусне, но след това отново да излизате от стаята. Ако има нужда от вас и ви търси, можете отново да отивате до него, да правите нещо приятно (пр. да го погалите/да пошъшкате/да пожелаете отново лека нощ) и пак да излезете. Така показвате, че сте до него и може да разчита на вас във всеки един момент, но и запазвате умението за самостоятелно заспиване.


Важно е да имате много успокояващи дейности преди сън (около 40мин.), с които детето да се отпусне добре и да влезе в режим на почивка. Ако все още нямате ритуал преди сън е добре да създадете такъв, макар и на този етап, защото предвидимите действия дават усещането за сигурност. Ако не знаете какъв да е той, може да прочетете статията ми на тази тема, която съдържа подробни съвети и идеи, които да приложите, според предпочитанията на вашето дете.


Друг фактор, който може да наруши съня на бебето в този момент е и появата на първите зъбчета. Някои деца са по-чувствителни и реагират силно на този дискомфорт, докато при други това не се усеща толкова много. Не бързайте да отдавате всеки проблем със съня на пробиването на зъбчетата. Ако те са причината за неспокоен сън, то тогава очаквайте това да отшуми до седмица, две. Ако обаче детето ви продължава да спи неспокойно и е да е в лошо настроение преди сън, както и да заспива трудно или с плач, погледнете първо режима и вижте какво можете да подобрите по него.


Режимът между 6 и 9 месеца


Почти всички бебета до 6-месечна възраст вече са на режим с 3 дремки. Казвам „почти всички“, защото както при всяко правило, така и тук има изключения. Такива са преждевременно родени деца, деца с невъзможност да правят дълги дремки и такива с много неспокоен нощен сън. Ако обаче детето ви има 3 дремки за деня (или дори повече от това), всички от които са кратки, и се събужда в лошо настроение, видимо недоспало, тогава най-вероятно става въпрос за неподходящ режим, а не за изключение от правилото. В този случай е добре да потърсите съвети от специалист и да помогнете на детето си да се наспива добре.


Ето, че идва моментът и за следващия преход. Обикновено родителите тъкмо са влязли в сравнително предсказуем ритъм на сън и бодърстване и изведнъж започват следващите промени. Ще познаете зараждащият се преход от 3 на 2 дремки по:


  • Пълен отказ от една от дремките (обикновено последната за деня) или много трудно и бавно приспиване за нея.

  • Една от дремките започва да става все по-къса и по-къса. Най-често това отново е последната дрямка за деня, но ако първият интервал на будуване остава кратък и не се увеличава с времето, тогава първата дрямка може да е кратката за деня.

  • Все по-ранни събуждания сутрин.

  • Будуване през нощта или много неспокоен/накъсан нощен сън.

Ще забележите една или няколко от тези промени и това е добър индикатор, че режимът на детето има нужда от промяна. Но преходът не се случва за ден или два. Това, което показват тези промени са нуждата от корекция, а не окончателно премахване на една от дремките. Важно е да знаете, че плавните промени са за предпочитане, защото в противен случай бебето ви може много да се умори от дълги интервали на будуване или пък да не будува достатъчно с по-малко дремки и по-ранно лягане вечер и да стигнете до много трудни приспивания и проблеми със съня като цяло.


Как се случва целият процес?


Всеки преход към по-малко на брой дремки се характеризира от 3 важни елемента:


  • По-дълги интервали на будуване.

  • Повече общо будно време за деня.

  • По-кратък нощен сън.

В началото на процеса, всички тези промени са слабо забележими, а в последствие водят до истинска умора, но само за няколко дена, непосредствено преди детето да е на режим с по-малко дремки.


Обикновено бебето на 6-7м. будува около 10 часа за деня. Когато тези 10 часа са разпределни в 4 интервала между 3 дремки, това означава, че всеки диапазон от време, в който детето е будно е около 2:30 до 3 часа. На 8-9 месечна възраст, бебето вече будува около 10:30 часа за деня. За да получи това будно време с 2 дремки, това означава 3 доста по-дълги интервала- между 3 и 4 часа.

Ето защо бързото премахване на една от дремките за деня не е препоръчително. Получават се 2 изхода на ситуацията, които не са желателни: или детето рязко започва да будува по-дълги периоди от време и се преуморява или пък будува само три пъти, но с обичайното за него кратко време и започва да будува и играе през нощта, защото не го е правило достатъчно през деня.


Затова промяната протича по следния начин:


Първият интервал на будуване постепенно расте (естествено или с външна намеса ако е нужно), за да достигне до около 3ч. Преди това може да се каже, че детето не е готово да има само 2 дремки за деня, тъй като трудно ще получи 10:30ч. будно време за денонощието. Интервалът на будуване след най-дългата дрямка за деня също расте, защото детето може да толерира това, след като се е наспало добре и така се подготвя за тези по-дълги периоди от време. Последната дрямка се скъсява все повече (ако трябва с помощта на родителите), за да не пречи на заспиването за нощен сън и за самия нощен сън. Той, от своя страна, започва началото си все по-късно и става по-кратък от обичайната продължителност. Поради тази причина понякога е необходимо и първата дрямка за деня да се съкращава, за да не ляга детето прекалено късно вечер. Не е оптимално за бебе, което до този момент е заспивало в 20ч. вечерта, изведнъж да заспива в 23ч. например. Всяко съкращаване на дрямка и всяко увеличаване на интервал на будуване се случва бавно и постепенно с по няколко минути. Така в началото на 7м. първият интервал на будуване е 2:20ч. например, на 8м. той вече е достигнал 2.45ч., а на 9м.-3ч.


Важно: Всички тези примери са само начин да ви покажа как изглежда преминаването от 3 на 2 дремки. Не се опитвайте да гоните тези часове и норми, а се водете по нуждите на вашето дете. Също така времето, в което децата преминават на 2 дремки е строго индивидуално в диапазона между 6 и 9 месец. Най-често това е на 8- или 9-месечна възраст.


Накрая започвате да редувате дни с 3 и дни с 2 дремки. Ако детето ви се събуди отпочинало и в прилично време сутрин, време е да опитате 2 дремки. Ако пък е имало неспокойна нощ или стане много рано сутринта- повтаряте режима с 3 дремки.


Бебето ви е готово за новия режим тогава, когато може да издържа по-дългите интервали на будуване без да се преуморява и не забелязвате регрес по отношение на съня и настроението му през деня. Ако видите, че детето започва да става по-кисело, нервно, заспива за секунди след като го гушнете или сложите в леглото или пък всяко заспиване е с истерия и протест, направете отново 3 дремки, с които да му дадете възможност да спи по-често през деня на по-кратки интервали.


Накрая можете да се насладите на един хубав и много предвидим режим на сън. И то за по-дълъг период от време. Следващият подобен преход започва едва на 11-12-месечна възраст и то много бавно.


А сега за скока в растежа на 8 месец...


Това за мен е най-трудният период от време, през който преминават родителите на деца до 1 годинка. Не бих го сравнила дори с регресията в 4 месец, защото практиката ми показва това. Но не бързайте да се тревожите. Ако детето ви е спокойно като темперамент или пък има умението да заспива самостоятелно или с много малко помощ, може да не усетите толкова емоционално този период.


Факт е, обаче, че този скок носи много големи промени със себе си. И в двигателното и в менталното развитие на бебето. Това е времето, в което детето осъзнава, че освен че съществувате някъде без него, вие правите нещо, в което то не е включено. То вече може да си представи къде точно в пространството се намирате и какви дейности извършвате. Ако лази например, може да дойде от едната стая в другата и да ви търси на определено място, където очаква да ви види. Това го плаши и безпокои. Знае, че може да е част от процеса, а не е всеки път и се стреми да ви догони, да бъде с вас. Започва да разбира ситуациите много по-добре, знае кои предмети си приличат по даден критерий. Появява се пинсетният захват, което пък ви дава възможност да развивате много фината моторика и може да разшири набора ви от тихи игри преди сън. Най-често това е времето, в което детето започва да лази на 4 крака, да сяда самостоятелно (ако не сте го подпирали с възглавници преди това, което не е препоръчително) и дори да се изправя на 2 крака. Всички тези умения са повод за постоянното им трениране, както и по-чести наранявания и падания.


Какво се случва при приспиванията и как да помогнете на детето в този период


Ако досега детето е лежало спокойно в креватчето си/на спалнята при заспиване, то сега ще започнете да наблюдавате лазене, изправяне и всякакви други нови движения от страна на детето точно преди сън. Най-честата грешка на родителите в този момент е да бързат да връщат детето легнало, мислейки, че то отказва да заспи с това си поведение. За вас това е нова ситуация и не знаете как да подходите, но и за него е такава. Именно затова то експериментира и се учи. Учи се как да заспи от изправено положение. И ако вие бързате винаги да слагате детето легнало и започвате борба за надмощие с него, сте обречени да загубите войната.


Позволете си да изчакате малко (ако детето е спокойно и не търси определена помощ/храна/вода и т.н.). Ако досега е заспивало само или с малко помощ, подсигурете му същите условия, въпреки това, че то стои изправено на кошарата и ви гледа. Действайте така, сякаш нищо ново не се случва, за да започне и бебето да приема това като обичайна практика. Ако всеки път вие връщате детето легнало и се изкушавате да му помагате повече при приспиването, за да го спрете от изправяне/лазене, рискувате то това да търси всеки път от тук нататък. То няма да научи, че може да легне само; няма да знае, че може да полази дори в леглото и чак след това да се отпусне и да заспи. Давайте му време и помагайте, но периодично, а не на всяка цена. Много е важно да свалите и матрака на леглото с още едно ниво надолу ако не сте го направили досега, за да е детето ви в пълна безопасност. Най-добре да го направите още щом видите първите опити за сядане и изправяне през деня.


Вече имате едно осъзнато дете, което разбира добре ситуациите и поведението на околните. Използвайте го, за да бъдете най-добрия пример, който можете и се водете по сигналите, които то ви дава. Ако пък ви е трудно да ги видите или не знаете дали подхождате правилно и имате нужда от индивидуални насоки за развитието, режима и качествения сън на вашето дете, можете да се свържете с мен за повече информация и полезни съвети.

bottom of page