top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

Сънят на бебето от 4 до 6 месеца

Колко време будува бебето на 4, 5 и 6 месеца? Кога и как се случва преходът към 3 дремки? Кои са новите умения в тази възраст, които могат да попречат на съня и как да помогнете на бебето да спи по-добре и спокойно? Кои са психологическите фактори, които оказват влияние на начина на заспиване и кога да започнете промяна? Лесно ли се премахват асоциациите за заспиване в тази възраст и какво да правите през по-трудните периоди? Всички тези отговори вижте в статията!

Ако сте имали късмет, бебето ви вече е преминало през регресията на 4-ти месец (повече за нея можете да прочетете в „Сънят на бебето от 1 до 3 месеца“), тъй като тя се случва в диапазон от време, а не на точна възраст, въпреки наименованието си. Краят на така наречения четвърти триместър обикновено води със себе си и края на периода на коликите. В най-добрия случай вече сте влезли в ритъм самите вие и сте опознали добре малкия човек. Свикнали сте с ежедневието на майка, с честите хранения, с редовното сменяне на пелени и с плача, който вече става все по-ясен за вас. Може би знаете дали бебето ви плаче от глад или от скука. С други думи, настъпва период на предвидимост и яснота.

Колко време будува бебето?

Това се случва и със съня на бебето в този етап от развитието му. То вече може да будува по почти 2 часа, а понякога и малко повече от това. На 5-месечна възраст бебетата прекарват около 2 до 2.15 часа будни между дремките си за деня, а на 6 месеца вече са способни да издържат и до 2.30 часа. Важно е да знаете, че когато едно бебе спи добре (няма прекалено неспокоен или накъсан сън), то може да будува дори повече от очакваното за възрастта. Ето защо 6-месечното ви дете може да ви изненада като изкарва по повече от 2:30 часа будно преди следващия си сън. Когато това време е придружено с добро настроение от страна на бебето, лесно и спокойно заспиване и събуждане с усмивка, то значи бебето ви е от по-малко спящите деца или просто спи толкова добре, че може да будува повече от други на тази възраст. Това е неговата норма и няма защо да се притеснявате, че не отговаря на табличката (норми за сън от 0 до 2-годишна възраст).


Повече за дремките през деня

Най-накрая започва да се формира ясен режим, макар все още да не става въпрос за такъв, като този на възрастните. В рамките на тези 3 месеца бебето отново ще промени нуждата си от сън и отново ще настъпят промени- понякога плавни, друг път по-бързи. Но предвидимост в това кога бебето ще спи и колко започва да се формира именно около 4-ти месец.

До края на 4 месец след раждането си обикновено бебето вече е преминало на 4 дремки за деня. Има все пак и изключения. Това са най-вече по-рано родените бебета или тези, които са родени с по-малко тегло и по принцип будуват по-малко от останалите. Има и бебета, които спят по повече часове за денонощие (към горните граници на нормата) и те също преминават малко по-късно на по-малко дремки за деня.


Много бързо след това настъпва следващата промяна- преходът към 3 дремки. Той се случва между 4 и 6 месец след раждането и може да е много труден за някои деца. За да има само 3 дремки за деня, бебето трябва да може да будува по много повече време между тях, за да получава необходимото му количество будно време за деня, а именно около 8:30/9 часа на 4-месечна възраст и между 9 и 9:30 часа средно на 5-6-месечна възраст. Това означава, че или детето не трябва да будува по под 2 часа между дремки или ако това се случи, то трябва да компенсира липсата на будно време с много дълъг интервал на будуване в друг момент, който пък от своя страна е твърде възможно да го преумори и да доведе до други трудности.


Как се случва този преход


Обикновено начинът, по който децата преминават на по-малко дремки за деня е като последната дрямка отпада и детето се слага директно за нощен сън (има изключения от това правило). За целта обаче са важни няколко условия:


1. Детето трябва да е способно да будува повече от досегашното време на някои от интервалите на будуване (обикновено тези след по-продължителните дремки). Така то се подготвя за по-дългите интервали на будуване по време на режим с по-малко на брой дремки.

2. Последната дрямка трябва да съществува известно време преди премахването й, въпреки че вече е по-късно през деня и води до по-късно лягане вечер. Това е така, защото има един етап, в който детето би могло и без нея, но в този случай не успява да будува достатъчно за деня и в резултат се получава накъсан нощен сън, будуване през нощта или много ранно събуждане.

3. Когато последната дрямка се пада все по-късно и по-късно през деня, е важно тя да бъде съкращавана от родителите все повече, до момента, в който детето не успее да будува достатъчно за деня и без нея.


Например ако едно бебе е на 5 месеца и все още има 4 дремки за деня, то със сигурност будува много повече от необходимото за възрастта (може би около 10, 10:30 часа дори), заради повечето на брой интервали на будуване, които естествено порастват с възрастта. Това е нормален етап в процеса на преход. Когато видите, че бебето вече може да будува по 8:30 или 9 часа (според неговата нужда) без да го слагате за последната дрямка, тогава вече е време да сложите детето за сън по-рано вечерта и да махнете 4-тата дрямка за деня. Това е моментът, в който ще се върнете отново към по-малко будно време за деня, а от там и повече сън за денонощието.


Да поговорим за асоциациите


Ако трябва да кажа един минус или труден момент, свързан с този период от развитието на детето, то това със сигурност ще са зараждащите се асоциации. Бебето става все по-осъзнато, помни по-добре и може да направи връзка между две събития/действия. Може да забележите как всеки път, когато слагате бебето във ваната, то се усмихва, защото знае какво следва (в случай, че обича водата) или пък всеки път, когато го сложите на повивалника то ви поглежда в очакване на досегашната ви форма на общуване там. С две думи- бебето знае какво да очаква от вас.


Колкото по-дълго време съществува един единствен начин на заспиване, толкова по-трудно се изкоренява той в последствие. От друга страна бебето тепърва формира тези асоциации, които имат потенциала да станат силни такива, но имат и възможността да бъдат лесно променени на този етап. За мен като специалист мога да кажа, че това е най-добрият момент за промяна и създаване на нови начини на заспиване- такива, които не биха довели до сериозни проблеми през следващите етапи на развитие.

Бебето вече не е толкова малко и е напълно способно по внимателен начин да приеме по-малко помощ при заспиването и да октрие своите способности в този процес.


Новите умения- кои са те, как могат да попречат и как да помогнете?

На тази възраст децата най-често започват да се обръщат от корем по гръб и от гръб по корем. Обикновено това се случва по време на скока в 4-тия месец, когато и започва първият по-труден и по-дълъг етап на промени от развитието на бебето. Това също често води до по-трудно приспиване и/или проблеми със съня. Когато децата усвояват нови двигателни или ментални умения, те усещат вътрешно безспокойство поради променящия им се мироглед. Това са моментите, в които стават по-изискващи вниманието и присъствието на значините възрастни. Но тук не това е основната причина за проблемите със съня. Много често се случва следното- детето е поставено за сън по гръб в кошарата, но в един момент то без да иска (или пък съзнателно) се обръща по корем и скоро след това започва да плаче. По време на сън всяко усилие е двойно. Ако то може да се обърне обратно през деня, това не означава, че ще може да го направи и през нощта. Ако се е преобърнало без да иска, то може да се стресне от тази промяна и това да е причината за плача. При всички случаи детето може по-често да има нужда от помощта на родителите си докато не усъвършенства тези умения. Също така ако детето заспива с помощ и това досега не му е пречило, то заради вече формиращите се асоциации за заспиване, бебето поглежда обстановката около себе си по време на едно такова обръщане и ако не усети топлината, допира или гласа на родителите си, то започва да плаче, за да ги повика и да възстанови познатите му условия.


Честа грешка в този период е неподходящата намеса на родителите. Вместо да се опитат да преобърнат бебето така, както биха го направили през деня, те го взимат на ръце и едва след това го слагат отново по гръб. Така бебето няма възможността да се учи какво да прави самото то в тези моменти. И така се стига до силна нужда от помощ за нещо, което детето в много случаи е напълно способно да направи и само. Разбира се, ако бебето все още плаче, след като сте го обърнали по гръб, тогава вече ще го вземете на ръце и ще го успокоите или ще го приспите по обичайния начин. Но понякога само това обръщане може да е достатъчно и единственият начин да го разберете е като го направите.


Затова моят съвет е: когато видите, че детето е променило позата си по време на сън и имате съмнения, че плаче именно от това (не от глад и др.), обърнете го в креватчето му без да го вдигате, оставете си ръката отгоре му ако това му помага и изчакайте да видите дали от това е имало нужда то. Ако причината за плача е била друга, детето ще си покаже и много бързо ще осъзнаете това. Поне няма да започнете формирането на нови асоциации, които не сте имали до този момент.


Понякога това е и периодът, в който децата започват да пълзят по корем на пода (точната възраст е строго индивидуална) и дори да се надигат на четири крака и да се поклащат или пък да сядат. Това е моментът, в който да свалите матрака на по-долно ниво, защото е важно да сте подготвени за появата на тези нови умения преди те вече да са факт. Така бебето ще е в безопасност. Тези умения отново са нещо, което детето тренира усилено, дори по време на сън. Затова е много важно те да бъдат тренирани активно през деня (намалява риска от появата им през нощта, въпреки че не го гарантира на 100%) и да поставяте бебето обратно в легнала позиция така, както бихте направили това и през деня (без излишно да го вдигате и успокоявате ако то няма нужда от това).


Важно е да имате предвид, че най-безопасната поза за сън е тази по гръб. Но ако бебето вече може само да се обърне от гръб по корем и от корем по гръб и започне да показва предпочитания за заспиване по корем, тогава вече можете спокойно и вие самите да го слагате така в креватчето. Единственото условие е бебето да има умението само да се обърне обратно ако тази поза започне да му пречи в даден момент. Така то отново е в безопасност.

Всичко това показва, че бебето вече може да бъде занимавано по много нови начини през деня. Добре е да го стимулирате като го слагате по коремче, правите гимнастика, поощрявате го да пълзи и да хваща играчки и да опознава/опитва с уста различни предмети. Така то изучава света и всички тези нови емоционални и физически преживявания му помагат да се измори достатъчно и да спи добре след това. Едно дете, което не е било достатъчно активно през будното си време е твърде възможно да заспи с протест или да има кратка дрямка.


Краят на този период

6-месечната възраст е важна и ключова не само за бебето, но и за родителите. Това е моментът, в който най-често бебето започва опознаването на твърдите храни и постепенно започва все повече да се доближава до големите хора и техните навици. Със захранването могат да се появят отново неразположения в стомаха или дори алергии. Добре е да си записвате или да помните каква нова храна е приело вашето дете и да наблюдавате дали тя се отразява на настроението и съня му след това. Така няма да попадате в капана на прибързани решения за нови начини за приспиване. Вместо да заключите, че бебето ви вече има силна асоциация за заспиване по определен начин, може да откриете, че нуждата от помощ се дължи именно на трудното усвояване на дадена храна и болки в стомаха.


Този месец е важен и по още една причина, този път психологическа. Това е възрастта, в която бебето преминава през още един скок в растежа и разбира, че хората и предметите могат да съществуват дори тогава, когато не ги вижда. Тоест ако вие не сте в стаята, то сигурно ще започне да плаче или мрънка, с което ще иска да ви повика обратно при него. На този етап бебето не може да си представи къде бихте могли да бъдете, но знае, че сте някъде там. Това също води до силно безпокойство и нужда от внимание. Бъдете повече до бебето през деня, играйте по-активно с него, за да чувства то спокойствие и сигурност.

За начина на заспиване имате различни варианти в този случай. Ако бебето заспива с малко помощ или изцяло самостоятелно- опитайте се да запазите това положение като го предразположите максимално преди сън и подсигурите добър и подходящ за него режим. Ако пък има нужда от някаква помощ, но бихте искали да я намалите, изчакайте 1 или 2 седмици и след това започнете бавно и постепенно да внасяте промени. По-силните скокове в растежа (или поне най-неспокойните дни от тези периоди) не са подходящ момент за започване на промяна в навиците.


Ако имате нужда от професионална подкрепа и не сте сигурни, че можете да се справите сами с тези изпитания и постоянно променящи се нужди и режим, можете да се свържете с мен, за да обсъдим най-подходящите за вашето дете стъпки и да получите ясни и конкретни насоки за по-добър и качествен сън.

bottom of page