top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

Будното време на детето- количество и качество

Будното време на бебето може да бъде голямо предизвикателство за родителите, които трябва да го нахранят, преобуят, преоблекат, да поиграят с него, но и да сготвят, да го разходят и накрая да го приспят. Количеството часове, които детето прекарва в игри и занимания, както и качеството на тези дейности са от ключово значение за качествения сън на бебетата и децата. Важно е те да изразходват достатъчно енергия, да тренират новите си умения, но и да не се преуморяват и превъзбуждат. В статията ще намерите информация за това колко време будуват децата на ден по възрасти, както и как да организирате това будуване така, че да нямате превъзбудено дете преди сън.

Будното време е ключов фактор за спокойния и качествен сън на детето. Тук обаче е важно да се има предвид не само количеството му, а и начина, по който е прекарано то. Детето може да будува точно толкова, колкото е необходимо за възрастта и нуждите му, но въпреки това да се преуморява и превъзбужда. Има и деца, които будуват точно толкова, от колкото имат нужда, но са прекалено спокойни и пасивни, което също води до проблеми със съня в последствие. Затова в тази статия ще разгледам както качеството, така и продължителността на будуването на децата- двата основни елемента за добър и спокоен сън.


Термини, които да имате предвид.


Будното време може да бъде разглеждано като кратки епизоди от време преди всяка дрямка, така и като общо будно време за цялото денонощие. Един интервал на будуване е времето, което започва от събуждането на детето и приключва в момента на заспиване на детето за следващия му сън за деня. Много родители бъркат този термин и смятат, че въпросният интервал приключва тогава, когато започнат да се опитват да приспят детето си, а то будува още поне 15 минути след това до окончателното си заспиване. Затова е важно да знаете, че времето за приспиване също е част от един „интервал на будуване“.


Когато казвам „будно време за деня“ или „общо будно време“ имам предвид сбора от всички тези интервали през деня, в които детето не е било заспало. Тази цифра е изключително важна за подходящия режим на децата.


Има и деца, чиито родители никога не разбират за тези термини, защото те просто знаят кога да приспият детето. То започва да се прозява много отчетливо, родителите виждат това, слагат го за сън и всичко е чудесно. Това са така наречените „спокойни деца“. В последствие на тях им се слагат етикети като „послушни“ и още много подобни, но реално това е темперамент, който всеки бъдещ родител си представя и, за който всеки нов родител мечтае. Реалността обаче е друга. Често децата поради една или друга причина не показват така ясно сигналите за сън или пък родителите остават слепи за тях и се стига до търсене на информация за това как да коригират режима и какъв да е той, че детето им да е спокойно и отпочинало. А будното време, неговото количество и качество, са в основата на решението.


Качеството на будното време


Будното време може да бъде разделено на активна и спокойна част. Активното будуване е по-голямата част от този интервал и може да включва физически или емоционално-наситени занимания и игри. Важно е детето да се измори достатъчно, за да има нужда от сън и почивка, но и да не се преуморява прекалено. Ето защо първата част от будуването е посветена на по-динамични занимания, а в последните минути преди сън е важно да му се осигури подходящ преход с по-спокойни и тихи дейности- така наречените „тихи игри“.


При най-малките бебета 10 до 15 минути за подобен преход са достатъчни. Бебебета на 6 месеца вече имат нужда от поне 30, 40 минути тихи дейности, а тези на 1 година- дори 1 час. За повечето родители това време изглежда много. Но имайте предвид, че колкото по-голямо е детето, толкова по-дълго време може да будува то. Следователно има нужда от много повече време за успокоение и подготовка за сън. Също както хамстерът- колкото по-дълго време се върти колелото му, толкова повече време ще му трябва, за да го спре.


Една от най-честите грешки, за които родителите ми споделят по време на консултациите е размяната на двата вида будно време. И когато го подредят по подходящ начин, всичко се нарежда като от самосебе си (когато няма други фактори, водещи до неспокоен и накъсан сън). Например след като се събуди бебето, то прекарва доста време само, а майката чисти и готви. Това е време, в което то е спокойно и тя може да си позволи това. Само че то не изразходва почти никаква енергия и не трупа нови впечатления. Започва да мрънка и да иска внимание. Майката го взима на ръце и го носи или пък излиза с него на разходка, но то отново не успява да тренира новите си умения като пълзене и лазене или изправяне. След това майката започва да играе по-съсредоточено с него, защото знае, че трябва да му обърне повече внимание и да го умори преди сън, но бебето вече е будувало достатъчно и започва да се превъзбужда. Бебето започва да плаче и следва трудно заспиване. Това е един пример за обърнато активно и спокойно будуване. Примерите са много и често са разковничето към решаването на проблемите със съня. Затова е важно да имате предвид, че след събуждане детето има нужда от активности, а преди сън е добре да бъде предразположено към качествена почивка.


Количество будно време

Най-често задаваният въпрос във връзка с режима на бебетата и малките деца е „колко трябва да будува детето?“.


Първо ще споделя с вас информация за това как да изчислите индивидуалната норма за сън на вашето дете. Само така ще знаете от колко сън за денонощие има нужда то, а от там и колко будно време е оптимално за неговото спокойствие. Ако например едно дете има нужда от 12 часа сън за денонощието, то тогава останалите 12 часа от денонощието би следвало да са будно време. Ако те не му бъдат осигурени и детето се сложи по-рано за нощен сън например, може да се очаква един от следните сценарии:

  • Много трудно и дълго заспиване вечер

  • Будуване през нощта и неспособност да заспи лесно отново

  • Много неспокоен/накъсан нощен сън

  • Много ранно събуждане на следващата сутрин

Това е така, защото никое дете не може да спи повече от часовете, от които има нужда (освен ако не става въпрос за натрупана с времето умора). Може би за родителите би било много удобно ако бебето на 6 месеца спи по 5 часа през деня или пък детето на 2 години си ляга в 8 вечер и става в 10 сутрин, но... това не може да бъде очаквано.


За да изчислите какви са нуждите от сън за вашето дете, направете следното:

  • За 2 или 3 дни оставете детето да спи толкова, колкото иска (без да го будите ако до сега сте го правили), за да навакса липсата на достатъчно сън от предишни дни, ако има такава. Така ще сте сигурни, че следващите дни показват истинската му нужда от сън, а не са компенсация и отражение на предишните дни и режим.

  • След това започнете да записвате стриктно часовете на събуждане и заспиване за всяка дрямка и нощен сън в продължение на 4 или 5 дни. Отново не будете детето, а само наблюдавайте и записвайте.

  • Накрая на тези 4 или 5 дни имате няколко математически задачи. Първо съберете съня от всяка дрямка плюс нощен сън по дни. Така ще получите общото количество сън за денонощие за всеки един от тези 4-5 дена. После съберете тези числа и разделете крайния резултат на 4 или 5 (на толкова дена, за колкото имате информация). Така ще получите средна норма на сън за денонощие за вашето дете. Винаги се гледат средните цифри, защото може да има ден, в който детето ви да спи по-малко, а на следващ- да спи доста повече, за да компенсира липсата от предходния ден. Така ще имате точна информация за това от колко сън за денонощието се нуждае вашето дете.

  • Следващата стъпка е да изчислите количеството на будното време, от което се нуждае вашето дете и да прецените как да му го подсигурите между дремките за деня, според инртервалите на будуване, с които то е свикнало. Например ако нормата за сън на вашето дете на 6м. е 14 часа, това значи, че би следвало да му предоставите възможност то да будува по 10 часа общо с 4 или 5 интервала на будуване, в зависимост от броя на дремките. За справка може да видите табличката с норми по възраст, за да прецените колко горе долу дремки се очаква да има детето ви в определен период и да помислите какво да промените. Може да стигнете до извода, че трябва малко да увеличите някои от интервалите на будуване, за да получите нужното време за деня или пък обратното – да ги съкратите, за да не се преуморява детето ви и да не трупа умора и недостиг на сън.


Ето и малко готова информация за това колко будуват децата по възрасти, но имайте предвид, че тези цифри са средни. Някои деца са „поспаливи“, тоест спят повече от други. Други пък деца на същата възраст могат да се чувстват прекрасно с по-малко количество сън за денонощието. Затова е важно първо да проверите нужните на вашето дете.


  • Бебе на .- будува около 8 часа за деня

  • Бебе на 3-4 месеца- будува около 8:30 часа за деня

  • Бебе на 5 месеца- будува около 9/9:30 часа за деня

  • Бебе на 6 месеца- будува около 10 часа за деня

  • Бебе между 9 и 11 месеца- будува около 10:30 часа за деня

  • Дете между 1г. и 1.6г.- будува около 11 часа за деня

  • Дете на 2 години- будува около 11:30 часа за деня

  • Дете на 3 години- будува около 12 часа за деня


Какво се случва с будното време в период на преход към по-малко дремки?


Слагам отделна графа, защото преходите към по-малко дремки винаги носят по-различни промени в режима на децата. Ето някои данни за тези периоди:

  • Когато детето се подготвя към по-малко на брой дремки, то постепенно започва да будува все по-дълго и интервалите на будуване растат.

  • Когато детето е в междинен период (старият режим се променя, но още не е напълно готово за новия), то будува повече от нормата за възрастта и от собствената си норма. Защо? Защото почти всеки интервал на будуване става по-дълъг и защото те са повече на брой, когато и дремките за деня са повече.

  • Когато детето е в преходен период, често последната дрямка става доста късна, което автоматично измества и нощния сън за по-късно, правейки го по-кратък.

Много често към мен се обръщат притеснени родители от това, че детето вече заспива много късно или пък го слагат в същия час за сън вечер, както досега, а на него му отнема векове докато заспи. Ако детето е в период на преминаване към по-малко дремки, то тогава точно той е виновникът за случващото се и родителите трябва единствено да помислят за това как плавно да помогнат този преход да завърши. По-краткият нощен сън и по-късното заспиване вечер са нормално и естествено последствие от променящия се режим през деня, но и е важно да се знае, че са временно явление. Когато детето вече има по-малко дремки, то отново ще будува толкова, от колкото има нужда и ще ляга по-рано вечер.


Ето един пример, за да бъде информацията по-ясна:


Бебе на 7 месеца будува по 10 часа и има 3 дремки за деня. Изведнъж започва да заспива все по-късно за 3-тата си дрямка, а нощният сън от 11 часа, става 10:30ч. Бебето вече не будува 10 часа, а 10:30ч.. На 8 месеца същото това бебе вече будува 11 часа и нощният му сън е 10 часа. През това време интервалите на будуване растат. В някой от дните бебето вече има само 2 дремки за деня с по-дълги интервали на будуване и будува отново 10ч., а нощният му сън отново е 11 часа. И така преходът завършва.


През първата година и половина от живота си, бебето преминава през много такива преходи, както и други промени в режима като регресии и др. Ако все още се чудите дали вашето дете се наспива и не знаете какво да промените и от къде да започнете, не се колебайте да се свържете с мен, за да получите индивидуален отговор на вашите въпроси.

bottom of page