top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

Сънят на бебето от 1 до 3 месеца

В статията ще разберете повече за трудните етапи през първите 3 месеца от живота на бебето и как да се справите с тях. Ще намерите подробна информация за количеството будно време, необходимо на бебето, както и как да предотвратите някои евентуални проблеми със съня му.


Бебето търпи много бурни промени в своето развитие и възприятие за света през първата година от живота си. А най-наситени от към промени са именно първите месеци след появата му на бял свят. През първия месец след раждането си бебето постепенно се адаптира към външния свят (вижте повече в „Сънят на новороденото“) и точно тогава, когато този процес е на път да се случи, изведнъж всичко се променя наново.


Трудни периоди


Ето кои са най-емоционалните събития или етапи, през които малкото бебе преминава и, спрямо които и то и околните отново трябва да се нагаждат:


1. Само няколко дена след навършване на 1 месец бебето вече преминава през първия си скок в растежа и започва да вижда света по нов начин. Едва е имало време да го опознае и тогава настъпва тази промяна във възприятията му. Детето вече започва да вижда по-добре и по-надалече, а заедно с това търси и нови впечатления. Появяват се първите сълзи. Започва да будува по-дълго време. Именно това е момент, който родителите често пропускат. Някои деца показват ясни сигнали за сън, а при тези, които това не е толкова явно често започват трудни и дълги приспивания. Родителите продължават да приспиват бебето си на всеки 50-60 минути например, но то вече отказва да заспи или се противопоставя на опитите им като плаче. То вече има нужда от около 10-15 минутки повече (не преди всяка дрямка!), които не са много, но липсата им през деня може да доведе до едно много разстроено и отказващо да спи бебе вечер. То става като цяло по-неспокойно и постоянно търси вниманието и близостта на околните. А това понякога плаши родителите. Те започват да се питат дали грешат, дали могат да разглезят детето си. Но всички тези негови реакции не са прищявка, а желание и нужда от сигурност, каквато вече знае, че може да получи в лицето на константните фигури- майката и таткото.

2. Добрата новина относно скоковете в растежа е това, че първите такива траят кратко. А лошата новина е, че са чести явления. Скоро след първия скок в менталните умения на детето и неговото затишие, настъпва още един труден период. Това е вторият скок в растежа, който обикновено настъпва на възраст от 8 седмици- малко преди навършване на 2-месечна възраст. Характерното за него е това, че бебето започва да опознава и контролира тялото си. Движенията му все още са много некоординирани, но се появяват първите по-осъзнати действия на ръцете. Заедно с това то започва да прави и гримаси, които пък му помагат да започне да осъзнава устата си повече преди да може да се усмихне или пък да сложи ръка в нея. Нуждата от будно време и активни занимания продължава да расте. Бебето вече има нужда от много повече стимули, за да задоволи любопитството си и да опознае новите си възможности. Отново изисква повече внимание и близост, защото новите умения и разбирания го правят несигурно. Светът рязко се е променил още веднъж в очите му. Обикновено това безпокойство продължава не повече от седмица.

3. Само месец по-късно, обаче, почти всичко се повтаря от начало. Малко преди навършване на 3-месечна възраст бебето отново преминава през период на интензивни промени. То започва да променя и контролира гласа си. Експериментира със звуците, които издава и следи за реакциите на околните. Може да контролира тялото си все повече и дори започват първите опити да хване играчка целенасочено с ръка. В този период от време бебето вече започва да има по-ясен ритъм на сън и бодърстване. Постепенно започват да се формират 4 броя дремки за деня, разделени от отново нарастващо време на будуване между тях (очакваните часове за сън и будно време можете да откриете в табличката ми с норми по възраст). Но дните преди тези нови умения да станат факт отново се бележат от повече плач и безпокойство от страна на бебето. В подобни етапи от развитието си децата често започват да се съпротивляват на заспиването или просто им трябва повече време, за да се отпуснат, особено ако заспиват сами и нямат близостта, която им помага. В края на този период детето вече може да бъде ангажирано по много нови начини. В комбинация с увеличеното будно време между дремките от около 1.30ч. това дава възможност на родителите да започнат да забелязват все повече нови умения у порастващото дете. То вече може да лежи по коремче по-продължително време, да се усмихва и да има реципрочна комуникация с хората около него, което пък от своя страна дава нови сили на родителите покрай безкрайните ангажименти и грижи.

4. Краят на този 3-месечен период често се бележи от регресията на 4-тия месец. Въпреки наименованието си, тя може да се появи с месец и половина по-рано или по-късно от 3-тия месец. Това означава, че физиологията на съня на бебето се променя някъде на възраст между 1 и половина- и 4 и половина- месечна възраст. Най-често това се случва на 3-тия или 4-тия месец и от там носи това име. Повечето нови родителите забелязват промяната и се чувстват несигурни и дори притеснени. Тази регресия най-често се характеризира с трудно приспиване, кратки дремки през деня, а от там и по-лошо настроение у детето, по-накъсан нощен сън и т.н. Причините за това са изцяло физиологични и не зависят от родителя. До този момент бебето е имало един определен модел на съня, започвайки с леките фази и по-късно преминавайки в дълбок сън, от който много трудно се събужда. Изведнъж обаче това се променя. Със заспиването детето веднага отива в по-дълбоките фази на съня и малко след това при настъпването на лекия сън то се събужда и не може само да свърже цикъла си на сън. Търси помощ, за да продължи да спи, а понякога и въпреки нея не успява. В очите на родителите този процес представлява безкрайно време за приспиване, а резултатът от него е малко време за сън, след което всичко се повтаря наново. И отново родителите започват да се притесняват дали не разглезват бебето си, дали не са го научили да заспива само на ръце например. Това е и периодът, в който бебетата наистина започват да формират причинно-следствени връзки и се създават така наречените „асоциации за сън“- неспособност да заспят по различен от обичайния начин. За да разберете как да се справите с този труден период, вижте по-долу (добри практики).


Това са основните трудни периоди, през които всички деца преминават. Някои от тях обаче успяват сравнително лесно да продължат напред и родителите на тези деца често казват, че не са имали подобни проблеми, съответно и не разбират другите, които преживяват по-бурно точно тези месеци. Причината за тези разлики се крие от една страна в темперамента на детето и от друга страна в реакциите на родителите. Има бебета, които дават много ясни сигнали за това от какво имат нужда. Тези бебета заспиват лесно, защото родителите им по-често уцелват правилното време, в което да ги сложат за сън. Също така тези бебета ясно показват в кои дни биха могли да заспят с по-малко помощ и родителите им се възползват от това- виждат, че бебето е отпуснато и почти заспало и смело го слагат в леглото му, вместо да го гушкат до последно, а то от своя страна се чувства добре и успява да заспи там. Това са децата с лесен темперамент. При по-емоционалните и енергични деца всичко това е доста по-трудно. И тук вече сензитивността на родителя е ключова. Ако родителят вижда сигналите на детето си и разбира, че умората влияе много негативно на съня му след това, той започва да отделя повече време за отпускане и приспиване, с които също достига до този етап, в който успява да приспи бебето си с лекота и без плач.


Добри практики


Ето обаче какво да направите ако ситуацията при вас е по-различна и поради една или друга причина срещате затруднения и преминаването през тези периоди е придружено от много плач, трудни и дълги приспивания, кратки дремки и т.н.:


1. Осигурете спокойно време преди сън. За бебетата до 3-тия месец това може да са само 10-15 мин., но са от изключителна важност особено при по-енергични и лесно-възбудими деца, както и при бебетата в периоди на скок в растежа и други периоди на безпокойство. Това спокойно време може да бъде прекарано в песнички, тихо общуване, гушкане, масажи и т.н., но е важно да е винаги нещо, което да успокоява, а не да стимулира допълнително бебето. Ако нямате ритуал преди сън, сега е моментът да създадете кратък такъв.

2. Инвестирайте повече и във времето за игри след събуждане. С новите представи за света идва и желанието за разнообразие и изучаване. Детето има нужда от нови стимули и преживявания, както и трениране на новите си двигателни умения, за да се измори достатъчно. Недостатъчната активност или нови стимули също могат да доведат до кратък сън и/или трудно приспиване.

3. Наблюдавайте бебето си, за да видите кои признаци на умора при него подсказват, че е уморено достатъчно, но не е преуморено. Обикновено това са прозявките, замреженият поглед, бавните движения. Може да забележите и други, характерни само за вашето бебе.

4. Приспивайте бебето по различни начини. Това е особено важна препоръка при преминаването през регресията на 4-тия месец. Колкото повече начина за приспиване имате, толкова по-добре. Може да опитате на ръце, в слинг, в количка, на спалнята с вас, дори и в креватчето на детето в спокойни моменти. Може да го люлеете или потупвате докато е в леглото си и т.н. Така не позволявате на бебето да свикне с един единствен начин на приспиване, който ще търси след това и ще доведе до силна асоциация за заспиване в последствие. Ако пък приспивате детето си винаги по един определен начин, можете все пак да го слагате в леглото му след като усетите, че вече е заспало дълбоко, за да вижда обстановката при събуждане и да знае, че това може да е място за сън.


Потенциален проблем- объркване на деня с нощта


Освен всички други динамични промени през тези 3 месеца, родителите са изправени пред още една потенциална ситуация и е важно да следят тя да не се случи. Малките бебета лесно могат да объркат деня с нощта и да спят много през деня, а когато е тъмно да държат родителите си будни с часове. Това е така, защото бебето идва от тъмна среда и едва след раждането си се запознава с цикличността ден-нощ. Биологичният ритъм на човек е устроен така, че да сме максимално активни (физиологично) под влиянието на дневна светлина и да спим дълго тогава, когато е тъмно.

При бебетата този процес започва да се формира между 6-та и 10-та седмица след раждането и се нарича консолидиране на нощния сън. Постепенно времето, прекарано в сън без прекъсване става все по-дълго и по-дълго. Първоначално бебето започва да спи непробудно за 4 или 5 часа, а в последствие стига до 10, 11. Тук е важно да се има предвид това, че събуждане за хранене не означава неспособност за дълъг нощен сън. Все още е напълно нормално бебето да се храни често през нощта. Обикновено при добър режим на хранене и на сън през деня, бебето само започва да пропуска някое от храненията през нощта. За някои бебета това се случва още през тези първи месеци, а при други става на по-късен етап. Ако бебето може да спи по 6 часа с едно събуждане за хранене и бързо заспиване след това, това също означава, че то вече е започнало да консолидира нощния си сън.


Проблемът идва тогава, когато този дълъг период на сън се появява през деня, а не през нощта. Например бебето прави дрямка от 4 часа през деня, а през нощта се буди на всеки час, два и дори будува. В този случай сънят също е започнал да се консолидира, но този дълъг период на сън не може да бъде повторен два пъти за денонощието. Затова веднъж след като е имало тази дълга дрямка, бебето не може да направи и непрекъснат нощен сън. Също така има нужда от определено количество будно време и ако не е успяло да си го вземе през деня, ще го направи през нощта.


Как да промените порочния кръг?


Ето какво да правите, за да не стигате до тази ситуация или пък да я разрешите ако тя вече е факт:

1. Оставайте бебето да спи в по-светла стая през деня. Можете да дърпате завесите или да пускате щорите, но е важно стаята да не е напълно затъмнена по същия начин, както би била през нощта.

2. През нощта поддържайте максимално тъмно мястото за сън. Ако е необходимо да светнете лампа, за да смените памперс или да нахраните бебето, тогава включвайте много малка лека и мека светлина, която да гасите веднага след като приключите с тоалета и/или храненето. Тази светлина може да е от типа на солни лампи или нощна лампа, но насочена встрани, далече от бебето.

3. През нощта избягвайте всякакво общуване при събуждания. Дори и бебето ви да инициира разговор и игри (пр. да гука и да ви се усмихва), игнорирайте го и се дръжте така, както се държите при приспиването в началото на вечерта. На тези сигнали трябва обаче да отговаряте през деня.

4. Осигурете нужното будно време на бебето през деня. То все още няма да има фиксиран режим, но е важно след всяка дрямка да има будно време. Ето как изглежда то през тези месеци:


1 месец- около 1 час до 1.15ч. между дремките за деня

2 месеца- до 1.20ч.

3 месеца- около 1.20ч. до 1.35ч.


Заедно с това следете и за времетраенето на дремките. До навършване на 2 месеца бебето може да има дремки от по 3 часа, но на 3-месечна възраст е важно да няма дрямка по-дълга от 2.30ч. Това означава да събуждате бебето ако то спи повече от това наведнъж, за да не прави единствения дълъг интервал на сън през деня, вместо през нощта. Общувайте активно с детето през деня, давайте му възможност да изучава света и да трупа нови впечатления, както и да тренира нови умения като преобръщане от корем по гръб и от гръб по корем например. Така с всичко, което правите, ще му показвате, че денят е времето за игри, а нощта е за сън.


Още факти за съня на бебето между 1ви и 3ти месец


Други важни фактори, които да имате предвид са:

  • Бебето може все още да има нужда от подкрепа, за да заспи и това е нормално. Няма да го разглезите, но можете да опитате различни начини на приспиване, за да ви е по-лесно в последствие и да не стигате до силни асоциации.

  • Въпреки всичко е възможно да започне да заспива по-самостоятелно ако режимът му през деня е подходящ и ако е предразположено и отпуснато при слагане в леглото. Но това не трябва да е на всяка цена, тъй като бебето все още гради доверие към света и хората около себе си.

  • Движението, сученето, тесният телесен контакт, повиването, белият шум също помагат много, тъй като бебето добре помни именно тези неща от утробата.

  • Все още е нормално бебето да ляга по-късно вечер, тъй като нощният му сън не е достатъчно дълъг. Ако го сложите много рано вечер за сън, то вероятно ще се събуди много по-рано сутринта. С консолидирането на нощния сън можете постепенно да започнете да го приспивате по-рано вечер, когато и режимът през деня позволява това.


Ако имате въпроси дали подхождате правилно, как да предотвратите други трудности в последствие или как да изградите подходящ режим на детето си, не се колебайте да се свържете с мен. За насоки относно необходимото будно време и количество сън на детето през първите месеци вижте таблицата. Тя служи за ориентир и може да е добър помощник ако имате колебания.


bottom of page