top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

Сънят на детето при тръгване на ясла/градина

Ако се чудите как детето ще заспи без вашата помощ в яслата или детската градина и как да подпомогнете съня и адаптацията му на новото място- тук ще намерите отговори.


Важно е да помогнем на детето да се адаптира към режима на яслата или градината, но това се случва с бавни и плавни промени. Ако рязката смяна в обстановката е придружена и от рязка промяна в режима, това ще доведе до много умора, лошо настроение и трудна адаптация. Тук изброявам няколко важни и конкретни практически препоръки.

Фактори, които влияят върху скоростта на адаптацията


Тръгването на ясла и детска градина води със себе си много емоции- някои позитивни, а други- не чак толкова. И за родителите и за децата. Повечето родителите са наясно, че за да може едно дете да се чувства добре в детското заведение, което ще посещава, е важно то да бъде максимално самостоятелно. Ето защо (а и не само поради тази причина) те често се стремят да научат децата да се хранят сами, да пият от чаша, да ходят на гърне, да се обуват/събуват и т.н. В действителност не всички тези опити са сполучливи или поне не веднага.


Има още един важен критерий за това детето да се почувства по-добре при посещението си в яслата или градината и това е режимът. Уеднаквяването му с този на детското заведение няма да доведе до моментално и безпроблемно отделяне от мама и татко от първия ден, но ще бъде в помощ на самото дете.


Други помощници или пречки в процеса на адаптацията могат да бъдат темперамента, способността за адаптация и опита на детето с разделите.


Стъпки към постигане на сходен режим

  • Добре е подготовката по промяна на режима да започне поне 2, 3 седмици преди тръгването на ясла или градина, за да стане той устойчив и да успее биологичният часовник на детето да се пригоди към промяната.

Може би се надявахте да си поспите преди и вие самите да трябва да ставате рано и да водите детето до новото място, но това би била рязка и трудна промяна дори за вас самите, която най-вероятно ще доведе до повече умора и лошо настроение през първите няколко дена, дори седмици. Това е така поради факта, че по този начин лишавате детето (а най-вероятно и себе си) от необходими часове сън, които се натрупват под формата на умора и резултатът от нея може да стане ясно забележим дори седмица, две след промяната.


Например ако досега детето ви е ставало в 9ч. сутрин и изведнъж го събудите в 7ч., за да го заведете на ясла, тогава вие го лишавате от 2 часа сън в този ден. А то от своя страна най-вероятно няма да има възможността да компенсира тази липса, защото в детското заведение няма да го оставят да спи 4 часа (а и за повечето деца това не би било добре като цяло). Също така вероятно няма да го сложите 2 часа по-рано за нощен сън. Все пак може би ще забележите някакви признаци на умора и ще сложите детето си да спи малко по-рано от обичайното време същата вечер, но на следващия ден отново ще го събудите в 7ч. По този начин ще го лишите от още час например сън. Така вече се събират 3 часа сън по-малко от необходимия за вашето дете и то само за два дена. След седмици вече ще имате едно недоспало и раздразнително дете, което вероятно ще смятате, че не се адаптира лесно на новото за него място.


А сега си представете каква ли би била ситуацията след тази една седмица ако детето се наспива?

Твърде възможно е то вече да показва желание да ходи при връстниците си и да играе с тях по цял ден (а може и половин, но пак е добро начало).

  • Хубаво е промените в режима да се въвеждат постепенно и бавно.

Например ако искате детето да започне да се събужда по-рано от обичайното му време за ставане, тогава трябва да го будите през 2/3 дена с по 10/15/30мин. по-рано и да не му позволявате да компенсира това време с обедния си сън., за да може да заспива с 10/15/30мин. по-рано за вечерен сън и така да изместите режима му. Промените се правят на всеки 2/3 дена именно, за да не се преуморява детето и за да е максимално плавна промяната за него. Така то неусетно преминава към яслен или градински режим и биологичният му часовник се пренастройва.

  • Важно е след тръгването на ясла или градина да не допускате режимът да се разминава с този в детското заведение през уикендите.

Нормално е да има малки разлики, тъй като става дума за деца, а не за машини, но ако сложите детето много по-късно за сън в петък вечер, то вероятно ще си доспи в събота сутрин и ако тези разлики са с повече от час време, то това отново ще обърка биологичния ритъм на детето.


Повечето от вас сигурно знаят колко трудно е отиването на работа в понеделник сутрин, именно заради дългата почивка, която сте си подсигурили през почивните дни. Затова в понеделниците отново може да се сблъсквате с трудна адаптация и протест от страна на детето.


В практиката ми на психолог разговарям с много семейства, които наблюдават точно това у своите деца (или пък персоналът от детското заведение първи го забелязва)- детето е много кисело, раздразнително и често плаче в началото на седмицата или пък сутрините преди времето за сън. А когато се наспи или върне обичайния си ритъм и режим, тогава става отново весело и готово за игри.


Условия за сън в детското заведение


Добре е също така да се информирате за всички условия за сън, които персоналът подсигурява и толерира.

Има ясли и градини, в които не е допустимо дете да носи своя играчка за сън или да ползва биберон, а има и такива, които оставят този избор на родителите. Затова винаги питайте възможно най-рано дали са допустими нещата, с които вашето дете е свикнало да спи, дали от заведението подсигуряват възглавници и т.н. и дали може вие да носите свои такива.


Ако детето ви е малко и все още не е преминало на една дрямка за деня, моят съвет е да отложите малко тръгването на ясла ако имате тази възможност.

В България в повечето ясли (не знам дали във всички) има възможност малките деца да бъдат слагани да спят по 2 пъти на ден, но това е във фиксирани часове, което не винаги е оптимално при преминаване на една дрямка. В един момент детето ще започне да се съпротивлява на лягането в 10ч., но това ще е така, защото будното време, което е способно да издържи се увеличава, а не защото няма нужда от 2 дремки все още. Обикновено в яслите преходът се случва за ден, два, а това е крайно неоптимално за много от деца.


Асоциации за заспиване по определен начин


Ако детето заспива с помощ, но тя е сравнително слаба асоциация (например в присъствието на родителите, галене по главата, приказка и др.) тогава най-вероятно няма от какво да се притеснявате.


Децата се ориентират най-добре според мястото и хората. Те са тези фактори, които определят правилата и ограниченията. Много от родителите, които са идвали при мен на консултация с най-различни проблеми са споделяли точно това- „казват ми, че в градината яде всичко/спи без проблем/прибира играчките, а вкъщи не го прави“. Това е така, защото децата знаят от кои хора какво да очакват и кое няма да бъде допуснато. Децата веднага разбират, че персоналът е авторитет, който трябва да следват. Затова децата, които са свикнали да заспиват с малко помощ, за изненада на родителите в яслата заспиват без нея. И то без проблем, без протест и без сълзи.


Ако обаче детето ви заспива със силни асоциации (като люлеене, гушнато на ръце, гушнато плътно на спалнята, с шише, с гърда и др.). е много важно да започнете промените колкото можете по-рано. Така ще имате време да научите детето да заспива самостоятелно или поне малко по-самостоятелно сравнено с преди и ще постигнете това без много протест и негативни преживявания за всички ви ако правите постепенни, бавни, плавни и адекватни промени. Само за месец, а понякога дори и по-малко можете да постигнете добри резултати и да отхвърлите поне тези притеснения при постъпване на детето в ясла или градина.


Не на последно място, препоръката ми е да подготвите детето максимално за предстоящата промяна в неговия живот. Говорете, показвайте книжки по темата, разхождайте се до детското заведение, което ще посещава, събирайте го с деца при всяка възможност... Но най-вече не спирайте да говорите. Казвайте какво ще се случва и кога ще се случва. Децата нямат изградена представа за времето, затова бъдете конкретни- пр. „когато се наядеш на обяд мама ще дойде да те вземе“, вместо „мама ще дойде после“ (те не знаят кога е това после?!).


Пожелавам на всички щастливи и лесно адаптиращи се деца. Но все пак имайте реалистични очаквания- първите дни или дори седмици могат да са много трудни. Детето трупа напрежение и е нормално то да избива под формата на сълзи или неприемливо поведение, особено когато ви видят след раздялата. Ако запазите самообладание и разбиране за ситуацията, както и ако реагирате правилно на това, в един момент всичко ще си дойде на мястото.


Ако имате нужда от помощ, за да подсигурите спокоен и качествен сън на своете дете, не се колебайте да се свържете с мен.


bottom of page