top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

От А до Я за бибероните

Тук ще се запознаете с плюсовете и минусите на употребата на биберон и сами ще можете да вземете решение дали детето Ви да използва такава залъгалка или не.


Няма правило дали трябва или не трябва да се дават залъгалки. Това е личен избор. Употребата им носи някои ползи, но и възможни минуси. Затова всеки родител трябва да вземе информирано решение дали и до кога да ги предлага.

Ползите от употребата на биберони-залъгалки


Още от преди раждането някои родители вече знаят неща, свързани със залъгалките- че те могат да попречат на кърменето през първите няколко седмици, че изкривяват зъбите и, че пречат на проговарянето. А за отучването от тях се носят най-различни интересни (повечето безумни и остарели) идеи като започнем от мазане на биберона с горчив разтвор и стигнем до срязването му.


Най-важното, което трябва да се има предвид тук е фактът, че бибероните намаляват риска от Синдром на внезапна детска смърт (СВДС). Не са известни точните начини, по които това се случва, но много изследвания потвърждават тези факти. Възможно е причината да е в това, че докато детето е с биберон в устата, то това намалява риска от блокиране на въздушните пътища чрез заставане на предмет като възглавница или обиколник например плътно до устата на детето. От друга страна възможна причина за по-малкия риск от СВДС може да е в по-повърхностния сън, в който детето се намира докато смуче биберона. Трябва обаче да се има предвид и това, че кърменето по време на сън в комбинация със съвместен сън в безопасни условия, имат същата функция. Следователно ако детето се кърми често през нощта и спи при родителите си, то тогава биберонът става излишен откъм защитна функция.


Факт е и това, че бебето има потребност от сучене и тази потребност изчезва чак около втората година. И тук кърменето може да помогне и то не малко. Въпреки това има родители, които не желаят да бъдат "залъгалката" за техните деца или просто нямат възможност да кърмят поради една или друга причина. Затова начинът да се задоволи тази потребност в тези случаи е като предлагат биберон, но за кратки периоди от време и след хранене.


Не на последно място е добре да се има предвид и това, че бибероните са начин за успокоение, който улеснява родителите. Но ако биберонът се използва във всяка ситуация и на всяка цена, дори за сметка на контакта и вниманието на любимите хора, то тогава може да се каже, че той е по-скоро проблем, отколкото решение. Децата имат нужда от възрастните, за да се чувстват спокойни, щастливи и в сигурни ръце. Ако родителите просто подават залъгалката във всеки един удобен момент, в който детето плаче, то тогава те изпращат грешни послания в дългосрочен план. Учат детето на това, че трябва да търси външни средства за успокоение и, че не може да разчита на хората до себе си. А ако научат детето на това, че те са до него, когато то има нужда от тях, тогава му дават сигурност и увереност в собствените сили- в уменията на това да потърси помощ само и да получи такава в отговор.


Бибероните и сънят


Когато става въпрос за съня, нещата тук са двуполюсни. Биберонът може да помогне тогава, когато родителите не са открили друг лесен и приятен за всички начин за успокоение и приспиване на бебето. Способността на бебето да суче, развита и позната му още от утробата, го успокоява и унася. В същото време залъгалката остава с него през цялото време, докато мама пък от своя страна може да трябва да свърши други свои задължения и да не може да стои до бебето по време на цялата дрямка например. Рискът тук е в това, че залъгалката лесно става силна асоциация- нещо без което детето не може да заспи (защото не знае как) и може да накъса съня му като доведе до много събуждания, в които детето си търси биберона.


По-малките бебета (под 5/6 месеца) не могат все още да си го взимат сами, когато са го изпуснали през нощта и се нуждаят от чужда помощ за това. Следователно се получават много безсънни нощи за цялото семейство- бебето плаче, защото усеща липсата на биберон в устата, а майката или таткото трябва да стават по сто пъти на вечер и да го дават обратно. Ако все пак се стигне до такава ситуация, има начини бебето да бъде научено само да си намира биберона дори вечер и да продължава да спи, но при условие, че е достатъчно голямо за усвояване на тези умения.


Бибероните и кърменето


Не съм консултант по кърмене и не ми се иска да засягам тази тема именно поради тази причина, но все пак тук разглеждам всичко, свързано със залъгалките с цел родителите да могат да вземат своето решение дали да предлагат такива. Твърди се, че бибероните пречат на кърменето през първите няколко седмици след раждането, тъй като захапката в двете ситуации е различна. Но има и изследвания, които показват, че биберонът не пречи на кърменето дори през тези първите няколко седмици от живота на детето. Някои от тези изследвания дори показват, че майките, които предлагат биберони на своите деца кърмят по-дълго от тези, които не дават такива. Въпреки това е хубаво да се избягва употребата им за всеки случай, особено ако майката има съмнения за неправилно захапване при кърмене и др. трудности с лактацията. Хубаво е родителите да започнат да предлагат залъгалка (ако бебето има нужда от нея и те също не са противници на идеята) поне месец, понякога дори и малко повече след установяване на правилно кърмене.


Подходящо време за отказване от биберони


Относно премахването на биберона също има много фактори за премисляне. По-големите деца (над 1г.) би следвало все по-рядко да използват залъгалки през деня, тъй като това е времето, в което се появяват първите думички и е важно детето да започне да имитира и да прави опити за комуникативна вербална реч. Деца на около 2-годишна възраст вече със сигурност нямат нужда от биберони през деня и ако употребата им е честа може да доведе до трудности с проговарянето и изкривяване на захапката (макар че не съм такъв специалист и тук има по-компетентни от мен хора, които да потвърдят или отхвърлят това твърдение).


От психологическа гледна точка е факт това, че биберонът може да се превърне в излишно външно средство за успокоение и за детето да е по-трудно да научи други форми на поведение и общуване в трудни ситуации. Например често се случва родители да дават биберон на голямо дете в магазин или на друго място, на което детето му е трудно да запази търпение и да бъде спокойно. Но биберонът помага временно и не учи на това как всъщност да се държи то на тези места и в тези ситуации.


Стъпки към премахването на залъгалките


Затова начинът, по който трябва да се премахва употребата на залъгалки е като постепенно с порастването на детето родителите започнат да го предлагаме все по-рядко през деня и като се стремят да разсейват детето с други дейности и стимули в моментите, в които знаеят, че ще го очаква.


Следващата стъпка е премахването му от заспиването. Тук като цяло има два варианта, тъй като аз лично като специалист работещ с деца изключвам горепосочените начини с разтвори и рязане.

Единият вариант е родителите да подготвят детето достатъчно дълго време за това, че то пораства и може вече много неща, че може да спи с любима плюшена играчка например или одеяло и че ще бъде като другите каки и батковци. И така с тази подготовка могат да изчакат и да наблюдават за момента, в който детето е готово и решено да опита да заспи с друга помощ- тази на играчката например. Това е най-щадящият начин, но той няма да сработи при всяко дете, а и подготовката за този момент е наистина дълга и трудна.

Вторият вариант е като просто махнат биберона (най-добре отново с добра подготовка преди това) и кажат, че вече го няма и че може да заспи и по други начини.


И в двете ситуации на детето ще му трябва време да свикне и може да се наложи да родителите да помагат повече, дори и до този момент то да е заспивало напълно самостоятелно. Важно е и детето да има хубав, отпускащ ритуал преди сън, който да го подготвя максимално за времето за почивка. Нормално е да има няколко дни на кратки дремки или пък накъсани нощи, но ако детето бъде подкрепено по правилния начин, то тогава и този период ще отмине сравнително бързо.


Надявам се, че тази информация е достатъчно изчерпателна, за да може всеки родител да вземе решение дали ще предлага залъгалка на своето дете и в кой момент да спре да я предоставя.


Ако се чудите дали да откажете детето от употребата на биберон преди започването на ясла, можете да прочетете повече за това в статията ми за съня на детето в яслата/градината.

Comments


bottom of page