top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

“Детски прозявки” с нови одежди. Част 2: психология

Научихте ли нова, любопитна и полезна информация за прозявките в предната статия “С нови одежди. Част 1: Детски прозявки”? Сега ще добавим и другите две парчета, за да сглобим пъзела на новата визия на “Детски прозявки”. Вижте:


Още от самото начало на следването ми, специалност Психология в университета в Шотландия, знаех, че моето призвание е да работя с деца и техните семейства. И така вече почти десет години, практикувайки професията детски психолог, успях да работя с широка гама от специфики както на деца с проблеми в развитието, така и на такива с емоционални и поведенчески проблеми. Използвайки този опит, днес в работата ми като консултант по детски сън, търсейки най-доброто решение за конкретния случай, обръщам внимание на детето ви в цялост - неговата индивидуалност, темперамент, характер, развитие, семейната динамика, в която живее.

Детайлите са важни. Това се стремя да подчертая и с новия бранд на “Детски прозявки”, който да обединява моите услуги психология, ранно детско развитие и детски сън в едно.


Дислексия, толерантност, шрифт


Статистики сочат, че над 10 % от хората в цял свят имат нарушението, наречено дислексия. В България този процент е около 20.


Дислексия. Що е то? Хората с дислексия имат затруднения при писане и четене, защото объркват букви с подобни елементи на изписване (например „б“ с „д“ ) или разместват буквите в думите. Те могат да правят смислови грешки, например написана дума не могат да я припознаят, когато тя бъде чута и др. Дислексията често се бърка с умствено изоставане, а на децата с тази способност грешно се приписва забавяне в развитието.

Всъщност, дислексията е нарушение, което оказва влияние върху цялостното психично функциониране на личността. Често при хората с дислексия се забелязват други таланти, които ги правят в бъдеще добри стратези и мениджъри. Но за развитието на детето е изключително важно симптомите да бъдат разпознати навреме и да се направи консултация със специалист.

От няколко години в България вече разполагаме и със специално създаден шрифт, който улеснява читателите с дислексия. Това е и основният шрифт, който вече ще използва моят бранд - български шрифт, който промотира толерантност, който позволява да достигнем до тези, които не могат по друг начин.

Спецификите при ранното детско развитие на децата, още от първите седмици от живота на бебето, е една от моите допълнителни специализации. Развитието и сънят на детето са в неразривна връзка. Винаги, когато работя с моите клиенти проследявам и двете.


Психология на цветове за сън


Един от важните елементи при избора на цветове за нов бранд са цветовете, които той ще ползва. Защо избрах синьо като доминиращ? Вижте.


Обстановката, в която заспивате, влияе върху способността ви да спите добре. Доминиращите цветове в нея са един от основните фактори за това. Когато се чувствате спокойни и доволни, е по-вероятно да заспите бързо.


Експертите по цветна психология са установили, че цветовете влияят на циркадния ритъм и че някои цветове успокояват, докато други ни “събуждат”. На челно място в тяхната класация се нарежда синият цвят, който се свързва със спокойствие и отпускане. Мозъкът е по-възприемчив за синия от всеки друг цвят, благодарение на специални рецептори, наречени ганглиозни клетки, разположени в ретините.


Ганглиозните клетки събират информация от визуалната среда и превръщат тази информация в химически сигнали до хипоталамуса, отговорен за производството на хормони като мелатонин и кортизол. Мелатонинът е хормон на съня и влияе върху цикъла на сън-будност, а кортизолът е хормон на стреса, който поддържа вашата “будност” през деня.


Синьото е нестимулиращ цвят, така че когато видите синьо, хипоталамусът произвежда повече мелатонин и по-малко кортизол.


След синия цвят като най-подходящи за вашата спалня се препоръчват още цветовете жълто, зелено, сребро, оранжево и розово. Като важно условие е да е се придържате към техните неутрални и пастелни нюанси, придаващи мека атмосфера.


Защото качественият сън има значение oт първия ден.


Comments


bottom of page