top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

Сънят на бебето от 9 до 12 месеца

Малко преди да навърши една годинка, бебето се развива много бързо, превръщайки се в малко дете. То започва да прави опити за първи крачки и комуникира все по-ясно с околните. Вече има предвидим режим, макар и с 2 дремки за деня. Това е времето, в което можете да поемете въздух преди последния преход в режима на сън. Ако искате да научите ценни съвети за режима, начините на приспиване и най-важното за новите умения на бебето от 9 до 12 месеца, тази статия е за вас.



Етап на силна привързаност


Всичко започва доста по-рано (можете да прочетете повече в „Сънят на бебето от 6 и 9м.“), но сега е времето на истинската емоционална връзка между родителя и детето. В най-честия случай това е майката. Ще забележите, че бебето не ви изпуска от поглед и ви следва навсякъде, при срещи с непознати хора се крие във вас, а когато сте заедно то е най-щастливото бебе. Тази привързаност поставя основата, върху която детето ви ще стъпва всеки път, когато не се чувства добре. Много е важно да му показвате, че то е важно за вас и да му давате вниманието, от което има нужда. Така то ще расте сигурно и с усещането, че може да се връща обратно в трудни моменти.


За да не рушите тази основа, бъдете искрени с детето си още от този момент. Когато излизате навън и го оставяте в ръцете на други хора, винаги казвайте „чао“. Така бебето ви ще знае, че правите това, което казвате и ще ви има доверие във всички останали моменти. Няма да се чувства предадено, излъгано или дори изоставено.


А сега за сънят...

Често в този период приспиванията стават по-дълги и трудни, защото сънят отново е раздяла за детето. Затваряйки очи, то се отделя от вас и ви губи от поглед. При някои деца се наблюдава лек регрес по отношение на самостоятелното заспиване. Ако детето ви няма нужда от помощ или заспива със слаба подкрепа от сорта на присъствие в стаята или песен, възможно е сега да потърси нещо повече. Причината не се крие в невъзможност да заспива само, а в желание за близост, каквото има по принцип и през деня. Не третирайте тези ситуации като проблем, а дайте на бебето си една идея повече подкрепа, за да усеща то, че може да разчита на вас. Веднага щом „научи уроците“ на етапа, през който преминава, ще усетите, че то вече няма нужда от тази помощ и ще можете постепенно да я премахнете. Ако пък детето ви е спокойно и не показва нужда от различен подход, придържайте се към обичайната рутина и начин на приспиване.


Много е важно да подкрепите детето през будното му време. Добре е да отделяте повече време за съвместни игри и дейности, повече гушкане. Така то ще се почувства подкрепено и в много случаи това е достатъчно, за да не търси вниманието на възрастния при заспиване.


Новите умения


И тук, както през последните месеци, бебето ви ще трупа много нови умения, които отново ще го правят малко по-тревожно. Всяко ново действие от страна на детето разбутва представата му за света. То всеки път открива, че има „супер сили“ и ги изпробва, но и се плаши от това, че не знае до къде може да стигне. Често децата прохождат в този период или правят подготовка за първите си стъпки, като започват да се придвижват странично по мебели и други стабилни повърхности. Поощрявайте детето да го прави като слагате играчки на високо и бавно ги движите в посоката, в която и детето ви може да върви. Награждавайте го за постигнатите цели с много позитивни емоции, за да усеща вашето одобрение и спокойствие и да продължава уверено да стъпва самостоятелно.


Започват да се развиват и други важни за бебето ви умения като посочването с пръст, пляскането с ръце или дори отговор на въпроси от сорта на „колко голям ще пораснеш“. Всички те са нов начин за комуникация. Досега бебето ви е общувало само с мимика, плач, усмивка. Сега започва да го прави с жестове и това отново води до желание за упражняване на всички нови действия. Може да се случи така, че при слагане за сън, детето ви да започне да сочи различни неща в стаята. За първи път има възможност да привлече вниманието ви към предметите, които го обкръжават и да си ги поиска. А до сега е било по-скоро пасивен наблюдател. Тук е важно да поставите граница от самото начало, но и да дадете възможност на детето да упражни определена свобода и контрол. Можете например да включите гасенето на лампата от него самото като част от ритуала или да взимате пожелани предмети, след което да ги връщате на местата им и да им казвате „лека нощ“, продължавайки с обичайния ритуал и начин на приспиване.


Не е ново умение, но имайте предвид, че и захранването става все по-важно на тази възраст. Добре е детето да е приело достатъчно количество от твърдите храни, както и вода за деня, за да не търси това през нощта и да може да прави продължителен и спокоен нощен сън. Обикновено около 10-ти или 11-ти месец, бебето има заместени всички основни хранения. Това не означава, че не може да бъде кърмено или да пие мляко между хранения или преди сън. Но твърдите храни са тези, които дават голяма част от необходимите вещества на организма и засищат детето, което вече хаби много повече енергия и в движение.


Режимът


Най-накрая е дошъл моментът за един ясен и предвидим режим. Обикновено до 9-месечна възраст децата са преминали на 2 дремки за деня, които в този период са в сравнително еднакви часове всеки ден, ако и събуждането сутрин не варира в голям диапазон.


Между 9- и 12-месечна възраст, бебетата имат нужда средно от около 13, 14 часа сън за денонощието. И тук държа да отбележа, че има индивидуални различия. Има деца, които на тази възраст спят по 12 часа и това е напълно достатъчно за тях, нямат проблеми със съня и се наспиват, а за други дори 14 часа могат да са малко. В тази статия, както и в останалите, говоря за средната норма. Ако все още се лутате и не сте сигурни как да помогнете на детето си да има подходящ за нуждите му режим, можете да се възползвате от услугата ми „писмен анализ на режим“, за да получите индивидуални насоки стъпка по стъпка.


Това, което е важно да знаете за дневните дремки на бебетата между 9 и 12 месеца е, че продължителността на всяка една от тях би следвало да е не повече от 1:30ч. Когато дрямката е по-дълга (особено ако става въпрос за първата за деня), обикновено много скоро след това започват проблеми като нежелание за втора дрямка или много трудно и бавно заспиване за нея. Налягането на съня намалява, детето си взима голяма част от необходимия му дневен сън още с първата дрямка и тогава се случват тези или други проблеми. Затова опитайте да ограничите съня за деня на два пъти по 1:30ч. максимум. Отново има изключения от правилото и те важат за случаите, в които първата дрямка е доста кратка (детето се е събудило неочаквано или пък е спало само малко в кола/количка на път за някъде...). Обикновено в такъв ден детето може да има една кратка и една по-дълга дрямка (пр. 2ч.). Оптималният дневен сън за възрастта е около 2:30ч.


Отново ще засегна и темата с будуването. За мен то е най-важният елемент от всеки режим. Защото често родителите четат най-различни норми, между които се губят и пробват да помогнат на децата си като намаляват дневния сън, слагат децата по-рано вечер и още куп начини, но дори когато правят това, забравят за будуването. А децата на почти 1 годинка могат да издържат все по-дълги прозорци на будуване и ако нямат достатъчно будно и активно време, това несъмнено се отразява на качеството на нощния им сън. Повече по темата можете да прочетете в статията ми „Будното време на детето- количество и качество“. В този възрастов диапазон, обикновено общото будуване за деня е между 10:30 и 11ч. Не е изключено на 11 или 12 месеца то вече да е малко повече, защото детето започва да се подготвя за следващия преход- този към режим с 1 обедна дрямка, но до тогава имате поне още няколко месеца.


Въпреки, че преходът понякога започва именно от този момент, в тази статия няма да говоря за него, защото дори да се случва някаква подготовка, то децата, които преминават на 1 дрямка преди първата си годинка са по-скоро изключение от правилото. Подготовка не означава край на 2-рата дрямка и е добре за детето да си почива по-често през деня, за да не се преуморява.


Самостоятелно заспиване


Ако гледаме на съня през този период само от гледна точка на режим, то това за мен е един от най-подходящите моменти за промяна на навиците. Много ще ви е лесно да постигнете подходящ ритъм на сън, а от там и сравнително бързо и лесно да приспивате детето, променяйки плавно начините, по които го правите.


Само че детето не е числа и режим. Детето е човешко същество с неговите собствени емоции и преживявания. Тук трудната задача би била да помогнете на детето да заспива самостоятелно ако то е силно привързано към вас и преживява силна сепарационна тревожност. Това важи особено за случаите, в които майката се връща на работа, детето бива оставяно на грижите на баба/детегледачка или пък започва да посещава детско заведение. И все пак бихте могли да направите определени промени, премахвайки най-силните асоциации за заспиване, но с много повече внимание и грижа към детето през останалото време. Не е важно колко време прекарвате заедно, а дали това време е достатъчно качествено и дали бебето успява да получи всичко, от което има нужда във ваше лице.


Ако пък детето ви е спокойно, не преминава през турболентен период и не преживява чести раздели с вас, тогава можете спокойно да преминете през повече стъпки към промяна на навиците за заспиване. Можете дори да го научите да заспива напълно самостоятелно, отново при условие, че детето не показва дискомфорт от това и че действате с подходящи и плавни стъпки.


Добър момент е и въвеждането на играчка за сън, именно защото бебето започва да разбира по-добре ситуациите и думите ви, както и това, че се привързва и има нужда от близост. Важно е да знаете обаче, че играчката не може да замени близостта с родителя. Не това е целта й. Нейната функция е да подпомага останалите стъпки, които сте предпприели, както и да помага на детето да се чувства сигурно в компанията на постоянен обект.


На края на този период вече имате не бебе, а дете. Едно малко човече, което става все по-осъзнато и ще видите колко много неща разбира то.


Ако все още имате неясноти относно режима на детето ви или пък искате да намалите помощта, с която заспива и не знаете как да го направите, свържете се с мен по телефон/имейл или през социалните мрежи и ще ви дам индивидуални стъпки за действие според вашия случай и нужни.

bottom of page