top of page
Търсене
  • Снимка на автораМагдалена Дойчинова

Как да подготвим детето психологически за тръгване на ясла/детска градина

Преходът от семейна към институционална среда може да е много труден. Когато детето за първи път тръгва на ясла или детска градина има период на адаптация. Но тази адаптация може да бъде бърза и лесна или пък дълга и трудна. Всичко зависи от темперамента на детето и от подготовката преди това. В статията споделям за два ключови фактора, които да имате предвид при първата раздяла- опитът на детето и доверието му към вас. А след това ще откриете полезни и практични съвети как да подготвите детето за промяната по най-добрия начин.

Наближава един изключително емоционален период, както за много деца, така и за техните родители. Тръгването на ясла или детска градина за първи път е сериозна стъпка към развитието на самостоятелната личност. Но преди да стане напълно самостоятелен един човек, той преминава през дълъг път на опит и доверие. Това са двата ключови елемента в развитието на самостоятелността. В статията ще намерите подробно описани начини, с които да подкрепите детето в предстоящото предизвикателство, но е важно да имате предвид и начина, по който е живяло детето до този момент. В основата на добрата адаптация стоят сигурната привързаност (доверието) и дадената свобода (опитът).


Срещала съм семейства, които влагат много усилия и старание в това да помогнат на детето да се адаптира в детското заведение, но въпреки това промяната е трудна. Често причината за това се оказва неготовността на родителите да позволят на детето да бъде толкова самостоятелно. То не е имало възможността да трупа необходимия му опит и се сблъсква с много предизвикателства още през първите часове на непознатото за него място. Подготовката е била чудесна, но предишният опит- недостатъчен.


Затова първо си задайте тези 2 въпроса:


1. Готов/а ли съм аз да пусна детето там и да се доверя изцяло на персонала в това да поеме грижите за него/нея?

2. Каква е връзката ми с детето? Има ли ми то пълно доверие и мога ли аз като родител да го оправдая?


А сега към основната тема.

Ето какви стъпки можете да предприемете, за да подготвите детето си за това, което му предстои. Вероятно няма да можете да приложите всички тях и не всяка идея ще е релевантна за вашето семейство. Можете да изберете няколко, но по-важното е да бъдете последователни. Един месец е достатъчен за това да помогнете на детето да разбере какво го очаква.


П.П.: Тези идеи ще са ви от помощ ако детето започва ясла или детска градина, която не предлага постепенна адаптация с присъствието на родителя. Ако сте записали детето си в градина, в която ще стоите с него през първите няколко дена, то тогава персоналът ще ви насочи най-добре какво да правите и от какво да се въздържате.


Запознайте детето с мястото предварително


Дори детското заведение да не позволява да влизате вътре и да разгледате, има още много начини, по които мястото да стане малко по-познато за детето. Избирайте си дестинации, които включват преминаване близо до детската градина, която ще посещава детето ви и говорете много. Най-добре е да минавате от там преди обяд и следобяд, когато децата са навън на площадките и играят. Разказвайте как това е ясла/детска градина и там децата си играят заедно, пързалят се, катерят се и т.н. Не пропускайте да споделите това, че скоро и вашето дете ще може да играе там като другите. Когато представите нещo като възможност, а не като правило, то се приема много по-добре. Затова използвайте думи като „и ти ще можеш да...“ или „и за теб ще има място...“.

Не подценявайте детето. То разбира много повече, отколкото можете да си представите. Дори ако детето ви е само на 1 годинка, то също разбира какво му казвате. Да, то самото не може да се изрази като вас и едва ли знае значението на повечето думи поотделно, но със сигурност казани в контекст то разбира какво му говорите. Затова не спирайте да използвате тези възможности, за да обясните какво му предстои. По този начин думите се онагледяват- вие казвате, че то ще си играе там и то вижда как точно играят децата на въпросното място. А когато се окаже там, то вече ще е било подготвено, че това ще му се случва. Познатите ситуации носят по-малко стрес от напълно неочаквани събития.


Ако пък ви се налага да отидете до детското заведение, за да занесете документи например, възползвайте се от това и отново отидете заедно с детето. Така то ще има възможност да разгледа и от вътре сградата, а може би дори да срещне някои от хората, които ще види на по-късен етап. За вас пък това е още една възможност да разказвате какво е това място и какво правят децата там.


Запознайте детето с персонала (по възможност)


Разговаряйте с директора на детското заведение и попитайте дали имат политика за по-плавна адаптация. През изминалата година бе приета наредба за такава, която включваше запознаването на децата с персонала, който ще поеме грижите за тях. Всяко детско заведение решаваше самостоятелно каква да е формата на това запознанство. Някои правеха работилници за децата, а други обявяваха ден и час, в който родителите могат да доведат децата си, за да се срещнат с персонала на градината. Не мога да гарантирам дали това все още се случва по този начин, предвид новите мерки, свързани с Ковид, но можете да се обадите и да попитате. За съжаление ако детската градина няма такава практика, тогава не можете да направите нищо по въпроса. Детето ви ще се запознае с обгрижващите възрастни на място в деня на първото си посещение.


Запознайте се със семейство, чието дете ще посещава същата група


Чрез социалните мрежи като фейсбук и инстаграм можете да комуникирате с родители, които вече са минали по вашия път, както и с такива, на които това им предстои. Можете лесно да откриете кои са другите семейства, които ще изпратят децата си в същата градина и от там да помолите да се запознаете със семейство на дете от същата група. Започнете постепенно да събирате двете деца, но имайте предвид и индивидуалните предпочитания на вашето дете. Ако то например не обича да играе с момчета, ще трябва да се свържете със семейство с момиче и да го запознаете с него ако има желание и от отсрещната страна.

В самия ден на първото посещение можете отново заедно да изпратите децата. Дори и да не успеете да се организирате за този ден, можете да подкрепите детето си като му кажете, че там ще види и въпросното си ново приятелче. Така отново ще направите средата малко по-позната за детето си. То най-вероятно въпреки това ще е тъжно и ще плаче заради раздялата с вас, но пък след това ще види познато лице, което може и да му е от полза, за да приеме ситуацията като не напълно застрашаваща.


Четете или разглеждайте книжки по темата


За малките деца, които не говорят все още добре няма никаква значение коя точно книга ще купите. За тях са важни илюстрациите, по които да разкажете какво им предстои. Не се впускайте в излишно дълги обяснения и не четете целите текстове. За малкото дете е достатъчно да кажете ключовите елементи около детската градина, за да разбере то какво е това място. Наблегнете на това, че вие ще кажете „чао“ на детето, то ще отиде при други деца, ще поиграе малко, ще яде (и ще спи ако това се случва още от първия ден) и веднага след това вие ще дойдете да го вземете и ще играете заедно. Разглеждането на книжки все пак е много подходящо занимание за подготовка, защото така думите ви се онагледяват и детето ги разбира много по-добре. Също така ще види изобразени други деца, които правят същото и до него ще стигне най-важното послание- че това е място за деца.


На пазара има много книжки на много различни издателства. При големите деца отново може да не е от значение какво точно купувате и четете. Все пак имайте предвид личните характеристики на вашето дете. Ако то има проблеми с храненето например и смятате, че няма да иска да се храни там, тогава вземете книжка, която не набляга на този елемент или пък разкажете за тази част от деня с по-малко обяснения. Заедно с това е важно да подготвите детето как да се справя в подобни трудни ситуации. Хубаво е да обясните, че там всички деца се хранят заедно и ядат това, което госпожите дадат, но и да му помогнете да знае, че има право да не яде ако не иска, но трябва да остане заедно с другите на масата в този момент. Така детето ви ще е подготвено и за този сценарий. Персоналът в градината няма да съобрази менюто с детето ви, но вие ще сте му помогнали да знае какво да прави в такава ситуация, в която други авторитети ще изискват от него да спазва определени правила. Затова научете детето да може да аргументира вербално (не)желанията и емоциите си. Когато вече е в тази ситуация, то ще си спомни, че „мама каза, че мога да не ям, но ще седя на стола“ и е по-вероятно да го каже ако е било подкрепено в това от вас предварително, отколкото ако се окаже там съвсем неподготвено.


Практикувайте кратки раздели с детето


Това може би е най-съществената стъпка, с която да започнете подготовката. Не може да се очаква от едно малко дете да приеме лесно раздялата с вас и да се адаптира бързо ако до този момент то е прекарвало всяка една секунда във вашата компания. Някои родители бързат да споделят, че нямат баби и дядовци на разположение, но те не са единственото средство за подобни раздели. Започнете да оставяте детето в ръцете на таткото, за да отидете до магазина сами ако до сега не сте го правили. Може и просто да излезете навън, за да се разходите. Когато сте на площадката с приятелка, помолете я да гледа детето за 5 минути и отидете до съседния блок за малко. Във всички тези моменти е много важно да казвате на детето, че отивате някъде и, че ще се върнете след малко, както и кой ще остане с него в това време. Важно е да му кажете „чао“ и да тръгнете без да проточвате раздялата много дълго във времето. Колкото повече се гушкате след като сте казали, че ще отсъствате, толкова повече детето си мисли, че ви държи близо. Това не му помага, а прави следващите раздели още по-трудни.


Ако обаче вие самите изпитвате истински страх и тревожност от това, че оставяте детето на грижите на друг- тогава по-добре не го правете. На първо място трябва вие да сте спокойни и уверени, за да ви има доверие и самото дете. Ако то усети вашето притеснение (а вярвайте ми, децата усещат всичко това много лесно и бързо), тогава ще отключите всичките му защитни механизми. В представите на детето се случва нещо много страшно щом „мама е уплашена“. За да бъдат успешни и градивни разделите ви, започнете с много кратки такива. Нека първите ви отсъствия да са за броени минути, а в последствие да ги правите по-дълги по възможност и дори да оставяте детето през деня на грижите на друг възрастен ако имате тази възможност.


Направете визуална програма от няколко стъпки


Може би звучи сложно, но всъщност това е много лесна възуализация на предстоящите събития. Можете да снимате себе си, градината, купичка с храна и легло или пък да използвате схематични рисунки/други снимки от интернет. След това ги подреждате последователно като ги лепите на лист или пък просто ги разглеждате и показвате на детето какво ще се случва. Можете да си направите кратък разказ от сорта на „мама ще те заведе до градината, там ще поиграеш с играчки, после ще ядеш обяд, ще легнеш да спиш и като се събудиш мама пак ще дойде при теб“. Толкова е просто и също толкова полезно.


За малкото дете, което все още няма понятие за време, е много важно да кажете в кой точно момент ще ви види отново и съответно да изпълните обещанието си. Тоест ако кажете „когато се наядеш ще дойда“, тогава наистина да вземете детето след обяда. Ако пък знаете, че ще спи там, кажете му, че ще сте отново заедно като се събуди. Така детето ще знае кога да ви очаква и още с лягането ще чака този момент, знаейки, че той ще дойде (ако то ви има доверието, за което говорех в началото). Много е важно да спазвате обещанията си, за да поддържате това доверие помежду ви.


Представете мястото реалистично

От опита ми мога да кажа, че най-голямата грешка, която допускат родителите и която много често води до трудна адаптация е преувеличението. Често се използват изречения от сорта на „знаеш ли колко е хубаво там“, „това е най-хубавата градина, ще видиш“, „там е по-хубаво даже от вкъщи, има много играчки“. А в очите на детето това, е място, на което то е оставено само без познатите възрастни. Има играчки, но децата му ги взимат от ръцете или пък не може да стигне до тях, защото вече друг играе с желаните предмети. За детето това е далеч от хубаво място през първите дни. В много случаи подобни думи рушат връзката родител-дете. Малкият човек ви вярва безусловно, но изведнъж се оказва така излъган. Казали сте, че отива на много хубаво място, а за него това може да е един кошмар- мама си тръгна, не познавам никой, другите ми взимат играчките.


Ето защо е много важно да бъдете искрени. Това не значи да казвате на детето, че то ще е нещастно и само. Но споделете и за моментите, в които може да има затруднения и как да се справи с тях. Например може да кажете на детето, че там ще има още много деца и, че може да иска от тях играчки или пък то да им дава ако те поискат. Тези умения се градят с времето и не се очаква от детето да може да разрешава само конфликти ситуации от самото начало, но поне ще е било подготвено за истината- за това, което наистина ще види след влизането си в градината. Това със сигурност ще намали напрежението повече, отколкото ако се опитате да му сложите розови очила, с които те ще изпадне в истиснки шот от разликата между думите ви и реалността.


Още съвети


Това бяха няколко основни стъпки, които можете да предприемете, за да подготвите детето за голямата промяна. Има още много неща, които да вземете предвид, като например вашето отношение към мястото и персонала, силните и слабите страни на детето ви и т.н. Въпреки това ако направите добра подготовка ще бъдете много по-спокойни за адаптацията на детето в последствие. Споделям ви още два важни съвета, за които да помислите добре и да се опитате да контролирате максимално вашите реакции така, че да имате спокойно дете в последствие.


1. Не забравяйте да давате шанс на детето да общува с други деца. Не го дръжте винаги близо до вас, за да не пострада или да не се изцапа. Опитът с връстници е емного важен. Намесвайте се само тогава, когато наистина има нужда от това, но и помислете дали не сте по-протективни от необходимото.

2. Никога не заплашвайте детето с това, че ще го оставите на ясла/градина/госпожите и т.н. Така то ще придобие негативна нагласа към мястото и хората там и ще вярва, че го изоставяте, защото го наказвате. То трябва да знае, че това е нормална раздяла, а не е провокирана от неговото повдение.


Пожелавам успех и бърза адаптация на всички деца. Ако пък се чудите какво да правите по отношение на режима и съня на детето и дали има повод да се притеснявате за това как то ще спи на непознатото място, тогава можете да прочетете статията ми по темата - Сънят на детето при тръгване на ясла/градина. Можете да ме потърсите и в случай, че вече сте се сблъскали с трудна адаптация или пък не знаете какво повече да направите, за да подкрепите детето и неговата връзка с вас.

留言


bottom of page